Tuinpad 16

Tuinpad 16 is gebouwd in 1910. Daarvoor moesten 2 woningen wijken die op eerst op deze plaats stonden. Zodoende is het nummer eigenlijk Tuinpad 14-16. Het gebouw werd gebouwd in opdracht van de Terneuzense ondernemer en bestuurder Van Rompu. Het nieuwe gebouw had als functie remise en paardenstal. In de paardenstal, werden de trekpaarden van de ondernemer Van Rompu gestald. De paarden werden gebruikt voor het voorttrekken van schepen over het kanaal.

Onder de stalvloer liggen tegenwoordig nog steeds twee mestputten en een waterput. In 2007 werd één van de twee mestputten uitgegraven. Tijdens de uitgraving werden enkele honderden keurig opgestapelde wijnflessen gevonden. Uit de aanwezige etiketten bleken deze afkomstig van een fabriek in Terneuzen. De oudste fles, waarvan het label nog leesbaar was, kwam uit 1898.

Het pand wordt gesierd door zijn boogramen en betegeling ter hoogte van de oude ingang voor de paarden.

Bij de bouw was er eerst een schuifdeur voor koetsen. Een deur voor de paarden en nog een normale deur. Deze zijn in de loop van de jaren verdwenen. Ook was er een afscheiding tussen de paarden en de koetsen en er was een voergang.