De Vissteeg

Was vroeger een deel van wijk A. De naam Vischsteeg is vastgesteld in de raadsvergadering van 27 juli 1893. Wijziging bij besluit van B en W van 20 november 1947 gewijzigd in Vissteeg in verband met de invoering van de vereenvoudigde spelling.

De originele indeling van het huisje was een hal van de voor- tot achterdeur. Direct rechts de woonkamer, halverwege de gang lag de trap naar de zolder, waar zich één of meerdere slaapkamers bevonden. Aan het einde van de gang was de keuken met wasruimte. In de tuin stond naast de achterdeur een waterput, welke alleen nog aanwezig is bij nr. 8. 

 Halverwege de tuin stond de beerput in een klein houten huisje. De put werd periodiek door een gemeentelijke ophaler leeggemaakt. 

In de jaren negentig is de beerput van nr. 8 uitgegraven om er een vijvertje van te maken. In elke tuin stond tevens achter in een schuurtje, kolen- en kippenhok.

Eerste bebouwing rond 1840, tot die tijd lagen er tuinen.

De huisjes in de Vissteeg waren in vroegere tijden arbeiderswoningen. Dit waren eerste 4 huisjes, zogenaamd gebouwd onder één kap, voor arbeidersgezinnen.

Het straatje was bekend door zijn propere onderhoud. De bewoners waren nogal direct om onbevoegden of spelende kinderen de straat uit te dirigeren.

In 1923 liet de heer J.Harte een werkhok aan Vissteeg 2 bouwen. Op zijn bouwaanvraag is duidelijk te zien hoe de panden in originele staat waren gebouwd.

Feestelijkheden in de Vissteeg, terugkomst van Indiëganger

De heer Harte in de portiek van zijn woning Vissteeg 2











De gezinnen in de Vissteeg waren kinderrijk