Tuinpad

Het Tuinpad is gelegen op het hoogste deel van het oude Terneuzen. Het is deels gelegen op de oude vestingwal van Terneuzen uit 1600. Op de tekening is weergeven in het oranje welke panden zijn afgebroken in die tijd.

Rond 1830 stonden er alleen huizen op de huidige locatie van Tuinpad 22,24 en 12, de rest mocht nog niet bebouwd worden. Nadat de nieuwe vesting van Terneuzen was aangelegd, werden ook deze percelen vrijgegeven voor bebouwing.

In de jaren zestig en zeventig is een aanzienlijk deel van het Tuinpad afgebroken om aanvankelijk ruimte te maken voor parkeergelegenheid (oranje).

De parkeerplaatsen zijn er uiteindelijk nooit gekomen, wel zijn er zo'n 7 huizen afgebroken. Het enige wat hiervan nog zichtbaar is tegenwoordig, is het pleintje. Op deze plek stonden tot de jaren 70 de panden van Tuinpad nummer 6, 8 en 10.


Na de bevrijding van de Spanjaarden door de Staatse troepen in 1583 werden er rond Terneuzen vestingwerken aangelegd. De vestingwerken waren omstreeks 1600 voltooid. De vestingwallen zijn nog altijd gedeeltelijk te herkennen door de hoogteverschillen onder andere bij het Tuinpad.

De straat maakte tot de straatindeling deel uit van wijk A. De naam is vastgesteld in de raadsvergadering van 27 juli 1893. Voordien werd de straat ook wel de Tuinsteeg of Walpad genoemd.

Voordat er gebouwen werden neergezet in dit gebied lagen er volkstuinen. Het buitenste deel van dit gebied was tot zeker 1848 eigendom van het Departement van Oorlog (Herengracht, en gebouw wat stond op de locatie van het huidige Tuinpad 14-18).

Foto's met dank aan Louis van der Hooft, Intermare.